February 20, 2017

Please reload

Recente berichten

Zien en gezien worden

February 20, 2017

 

Vorige week zijn we voor onze dochter druk geweest met de stage plekken waar ze stage liep. 

Onze dochter heeft het Syndroom van Down en volgt voortgezet speciaal onderwijs. Inmiddels zit ze in de bovenbouw en daar hoort stage bij. Al een tijd liep ze stage bij twee verschillende leeerwerkbedrijven. Maar bij één van de de leerwerkbedrijven had ze het niet naar haar zin. Elke week met buikpijn er naar toe. Terwijl ze huppelend naar het andere leerwerkbedrijf ging. Daar klopte iets niet. Onafhankelijk van elkaar zijn mijn man en ik eens gaan kijken bij haar stage. Daar bleek dat het gedrag dat onze dochter daar vertoonde helemaal verkeerd werd uitgelegd en ze er niet de ruimte kreeg om te zijn wie ze is.

Na gesprekken en veel wikken en wegen hebben we besloten beide stages te stoppen. Allebei om andere redenen, maar toch. Het bleek al met al gewoon te veel te zijn voor onze dochter. Veel wisseling, veel verschillende prikkels, maar vooral verschillende verwachtingen.

 

Kansen

Het is een duidelijk voorbeeld van wat ik in mijn werk voor leerwerkbedrijven tegen kom. Mensen die om wat voor reden even niet mee kunnen doen, niet kunnen  participeren in de maatschappij. Dat terwijl de verwachtingen in onze maatschappij hoog zijn. Ze zitten thuis, contacten nemen af en het gevoel van er niet bij horen neemt toe. Kunnen we kijken naar deze mensen wat ze nodig hebben? Zien we ze echt? Luisteren we naar hun verhaal? Er is soms maar zo weinig voor nodig om mensen het gevoel te geven dat ze er toe doen, er bij horen. En het mooie van de leerwerkbedrijven waar ik kom is dat die dat snappen. Zij hebben een bedrijf die er op gericht is om juist deze mensen een plek te bieden waar ze mogen zijn, kunnen participeren aan de georganiseerde activiteiten en naar vermogen kunnen groeien. Met een beetje geduld en aanpassing zie ik mensen opbloeien. En dat is zo tof! Mijn tip:

- geef aandacht door te luisteren, een compliment te geven of gewoon door er te zijn. 

 

Onze dochter is na het stoppen van de stages weer vrolijk en ontspannen. Nu rustig kijken wat ze leuk vind en daar een passende plek bij zoeken. Meedoen is belangrijker dan winnen!

 

Wilt u een weten hoe u mensen beter kunt laten meedoen? Neem contact op, ik help u graag! Glintz, 06-42433646 of mail naar m.vanderzaag@glintz.nl 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Volg Glintz
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square

Snel naar:

Glintz

m.vanderzaag@glintz.nl

06 - 42 43 36 46

Postadres:

Lyra 14 

3328 NE Dordrecht

KvK 62571001

© 2016 | Glintz

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon